Vianoce sú čas , kedy to v kuchyni vždy najviac vonia. A nie len korením, ale aj láskou. Čas, kedy najviac z celého roku neodoláme dobrotám, ktoré sú na stoloch. A viete, že to ide aj bez výčitiek a opätovného zhadzovania kg v novom roku? Pripravte si aj na sviatočný stôl jedlá, ktoré vám prospejú, dodajú energiu a nazaťažia vaše trávenie. Zhrešienie bez výčitiek vám ponúkam aj v podobe výbornej voňavej vianočnej torty.vianocna-torta

Rozkrájať si ju môžete na 16 ks a vydrží vám v chladničke aj 5-6 dní. Ak ju samozrejme nezjete hneď ako ochutnáte 🙂 Čo teda neodporúčam 🙂 )

Korpus:

300 g vlašských orechov

170 g slnečnice

270 g ďatlovej pasty

4-5 ML cejlónskej škorice

2 ML sušenej pomarančovej kôry

Vo FP si spracujeme cesto. 240 g cesta si odložíme na guličky na ozdobu. Urobíme 16 väčších a 16 menších rovnomerných guličiek(rozvážiť) a jedny z nich obalíme v zmesy škorice a badiánového cukru, druhé necháme hladké. Dáme stuhnúť.

Zbytok natlačíme do formy-24cm a pekne upravíme.

[medailon]

Pomarančový krém:

150 g kešu

pomarančová šťava-cca2 dcl...pridávajte do konzistencie smotany

1PL citrónová šťava

agáve iba ak je potrebné…škoricový krém je sladký, tento by mal byť kontrastný ,osviežujúci

50g kakové maslo

1-2ML pomarančová kôra sušená

Kešu namočíme na 12 hod. a premyjeme. Dáme do mixéru aj s pomarančovou kôrou a citrónovou šťavou a za chodu mixéru pridávame pomarančovú šťavu do krémovej konzistencie. Na záver pridáme kakové maslo a premixujeme. Podla potreby dochutíme.

Krém nalejeme na korpus a necháme mierne stutnúť

Škoricový krém:

150 g kešu

7 ML cejlónskej škorice

3 PL raw agáve

50 g kakaové maslo

mandľové mlieko, alebo voda podľa potreby…do konzistencie smotany

Postup podobný ako pri pomarančovom kréme.

Nalejeme na prvý krém. A zasypeme na hrubšou vrstvou – zmes škorice a badiánového cukru.

Ozdobte guličkami a prípadne čokoládovými ozdobami.