Vianoce sú čas , kedy to v kuchyni vždy najviac vonia. A nie len korením, ale aj láskou. Čas, kedy najviac z celého roku neodoláme dobrotám, ktoré sú na stoloch. A viete, že to ide aj bez výčitiek a opätovného zhadzovania kg v novom roku? Pripravte si aj na sviatočný stôl jedlá, ktoré vám prospejú, dodajú energiu a nazaťažia vaše trávenie. Zhrešienie bez výčitiek vám ponúkam aj v podobe výbornej voňavej vianočnej torty.
Rozkrájať si ju môžete na 16 ks a vydrží vám v chladničke aj 5-6 dní. Ak ju samozrejme nezjete hneď ako ochutnáte 🙂 Čo teda neodporúčam 🙂 )
Korpus:
300 g vlašských orechov
170 g slnečnice
270 g ďatlovej pasty
4-5 ML cejlónskej škorice
2 ML sušenej pomarančovej kôry
Vo FP si spracujeme cesto. 240 g cesta si odložíme na guličky na ozdobu. Urobíme 16 väčších a 16 menších rovnomerných guličiek(rozvážiť) a jedny z nich obalíme v zmesy škorice a badiánového cukru, druhé necháme hladké. Dáme stuhnúť.
Zbytok natlačíme do formy-24cm a pekne upravíme.
Pomarančový krém:
150 g kešu
pomarančová šťava-cca2 dcl...pridávajte do konzistencie smotany
1PL citrónová šťava
agáve iba ak je potrebné…škoricový krém je sladký, tento by mal byť kontrastný ,osviežujúci
50g kakové maslo
1-2ML pomarančová kôra sušená
Kešu namočíme na 12 hod. a premyjeme. Dáme do mixéru aj s pomarančovou kôrou a citrónovou šťavou a za chodu mixéru pridávame pomarančovú šťavu do krémovej konzistencie. Na záver pridáme kakové maslo a premixujeme. Podla potreby dochutíme.
Krém nalejeme na korpus a necháme mierne stutnúť
Škoricový krém:
150 g kešu
7 ML cejlónskej škorice
3 PL raw agáve
50 g kakaové maslo
mandľové mlieko, alebo voda podľa potreby…do konzistencie smotany
Postup podobný ako pri pomarančovom kréme.
Nalejeme na prvý krém. A zasypeme na hrubšou vrstvou – zmes škorice a badiánového cukru.
Ozdobte guličkami a prípadne čokoládovými ozdobami.