Keď ešte v októbri minulého roku rozprávali Jarka a Renka z „Ako si uvariť zdravie“o fermentovanom pohánkovom chlebíku som nechcela veriť, že môže byť tak jednoduché urobiť fantastický chlieb. Bezlepkový s vysokým podielom vlákniny, so zdravou prípravou a až neskutočne chutný. Po rokoch skuseností s mojim domácim chlebíkom musím konštatovať, že aj mnohé kváskové sa môžu schovať 🙂 Hlavne rýchlosťou prípravy a prospechom pre naše zdravie. O nutričných hodnotách pohánky a prospechu pre naše telo a v konečnom dôsledku aj dušu, nemusím písať. Chcem vyzdvihnúť spôsob prípravy.

Každé obilie, orechy, semienka,strukoviny obsahujú kyselinu fytovú, ktorá pôsobí ako ihibítor trávenia. To znamená nie len, že spomaľuje trávenie, celkovo narúša vstrebávanie potrebných nutrientov našim organizmom a spôsobuje mnohokrát kožné problémy, poškodenie hrubého čreva ako bonus, prispieva k tvorbe zubného kazu.

Tak si povieme niečo o správnej príprave olilovín. Možno sa vám bude zdať trošku pritiahnutý za vlasy, a napriek tomu je to práve ten, čo vám zaistí odbúranie čo najväčšieho množstva kys. fytovej. Ak niečo z postupu vynecháte, nebude znamenať, že zomriete :-), len si budťe vedomí, že odstránite menšie množstvo kyseliny.

Všetky oliloviny je potrebné namáčať. Ja to robím z praktického hľadiska na 12 hod. Potom riadne premyť. V tomto bode záleží na tom, na čo ich chcete ďalej použiť. Buď ich v mokrom stave použijeme na ďašiu prípravu, alebo ho usušíme, aby sme ho mohli následne pomlieť na múku. Zrno je najlepšie mlieť tesne pred použitím. Múka nie je zoxidovaná a napadnutá škodcami. Zrno je najlepšie mieť na kamenných mlynčekoch, lebo práve pohyb trenia nám zapežpečí tvar pomletých častočiek pliev(nie sú ostré), ktorý neubližuje nášmu črevu. Výborné je múku preosiať, aby sme sa zbavili väčších častí pliev.

Náslende by sme mali fermentovať, teda kvasiť alebo tepelne upravovať. Pri fermentáciii sa zbavíme ďalšej časti kys. fytovej. Takže príprava s kváskom je výborná varianta. Ja dnes nebudem písať o kváskovom chlebíku, ale o trošku jednoduchšej variante kvasenia. Nemusíte prikrmovať kvások, nemusíte robiť ďašie procedúry, ktoré niektorí ľudia spájajú s prípravou kváskového chleba. Tomuto chlebu venujete asi 10min. svojho času.

Od kedy tento recept poznám, prerobila som ho na množstvo spôsobov a tak vám 5 z nich ponúkam 🙂

Presný postup napíšem až na konci.

 

Základný pohánkový fermentovaný chlieb

pohankovy klasik1

 

500g čerstvo pomletej pohánky

2 PL psylia

2 ML him. soli

2 ML drvenej rasce

900ml vlažnej vody

 

 

Pohánkový estragónový fermentovaný chlieb

Estragonovy pohankovy chleib1

 

500g čerstvo pomletej pohánky

2 PL psylia

2 ML him. soli

2 PL chia semienok

2 PL čierneho sezamu( namočené na 12 hod)

2 PL lúpaných konopných semienok

2 PL sušeného estragonu

1 l vlažnej vody

 

Pohánkový cesnakový fermentovaný chlieb

pohankovy cesnakovy fermentovaný chlieb

 

500g čerstvo pomletej pohánky

2 PL psylia

2 ML him. soli

2 ML rímskeho kmínu

4-5 strúčikov cenaku

900ml vlažnej vody

 

Pohánkový semienkový fermentovaný chlieb

pohankovy semienkovy1

 

500g čerstvo pomletej pohánky

2 PL psylia

2 ML him. soli

50g slnečnicových semienok ( namočené na 12 hod)

50g tekvicových semienok (namočené na 12 hod)

50g sézamových semienok (namočené na 12 hod)

50g chia semienok

1 l vlažnej vody

 

Pohánkový sladký fermentovaný chlieb

pohankovy sladky

 

500g čerstvo pomletej pohánky

2 PL psylia

3 PL kokosového cukru

100g rôzneho sušeného ovocia podľa chuti

100g vlaškých a lieskových orechov( celých a namočených na 12 hod)

100g kvalitnej čokolády

1 l vlažnej vody

 

Postup:

Postup je prakticky pri všetkých chlebíkoch rovnaký, len s malými odchýlkami a s iných časom pečenia.

Čerstvo pomletú múku dáme do misy, na ktorú máme aj pokrievku. Pridáme ostatné ingrediencie a postupne prilievame vlažnú vodu a vypracujeme varechou trené cesto ako na bábovku. Zakryjeme a necháme stáť na teplom mieste 20-24 hod.

pohankovy sladky6

Po tomto čase si vymastíme jenskú misu so sézamovým olejom, alebo ghi a vysypeme pohánkovou múkou a dáme do rúry rozohriať na 220C .

Misu vyberieme, premiestnime pomaly nakysnuté cesto, upravíme povrch. Môžeme niečím posypať podľa chuti, zakryjeme a dáme piecť. Pečieme podla velkosti hodinu, ale v niektorých prípadoch je potrebné hodinu aj 15 min. a dokonca už som piekla aj hodinu aj 30 min. Keď chlebík otvoríme skúsime či sa dá po ňom poklepať. Otvoríme misu, znížime teplotu na 200 a pečieme ešte 15-20 min.

Vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť.

Ak sa vám v chlebíku urobí zbitá vrstva , tak ste krástko piekli 🙂

Moja praktická rada. Večer si ho zamiesim, na druhý deň večer upečiem a na tretí deň ráno je na raňajky a desiatu 🙂

Som zvedavá ako sa vám bude dariť. Ak budete potrebovať radu neváhajte mi písať 🙂

Prajem vám dobrý pocit pri pečení a samozrejme papaní tohto skvelého chlebíka.

Ada