Mne a mojim deťom v chladnom období vyhovuje na raňajky teplá polievka.

Miso polievka je výborný štart do chladného dňa. Nezaťaží vám žalúdok, doplní vám minerálne látky a probiotiká naštartujú metabolizmus. Zahreje stred a slezinu. Výborná pre zimomrivé tipy.

Základ je vždy silný zeleninový vývar s morskou riasou. Do veľkého hrnca ,do studenej vody dajte variť rôznu zeleninu pokrájanú na veľké kusy: mrkva, petržlen, zelér, stopkatý zelér, pór,daikon, rôzne vňate, cibuľa, cesnak, morská riasa(akákoľvek-nori,wakame, kombu, dulse…..) Ja vždy dávam inú, akú mám zrovna otvorenú a mením ich. NESOLIŤ ! Zeleninu používajte vždy iný mix, každá zelenina obsahuje množstvo minerálnych látok, ktoré sa vyvaria do vývaru. Keď sa začne variť , stlmte stupeň varu a pomaličky s pokrievkou varte min. 4 hodinky…ja varím aj 6. Po miernom vychladnutí preceďte cez sito a zeleninu vyhoďte-je už prázdna. Vývar môžete mať uschovaný v chladničke niekoľko dní a postupne ho pridávať do varenia. Polievky, ryža, omáčky, atď

Tá moja dnešná vyzerala takto:

Pre 3 porcie

3 mrkvy

1 cibuľa

1/8 bielej kapusty

Sézamový olej

Zeleninový vývar

Him. soľ

Ryžové miso…môžete použiť aj iné

Na sézamovom oleji si opražíme cibuľku. Nakrájajte si ju podľa chuti. Ja som mala chuť na polkolieska.

miso polievka1

Pridajte mrkvu a kapustu a ešte mierne opražte. Zalejte horúcim vývarom, osoľte a iba trošku povarte. Je výborná, keď je zelenina ešte chrumkavá a nestratí tak moc vitamínov. Každé ráno môžete použiť inú zeleninu, alebo pridať uvarenú ryžu,  ryžové cestoviny, či uvarenú strukovinu a budete mať vždy inú polievku.

[medailon]

miso polievka2

Miso pridávame do mierne vychladnutej polievky až na tanieri , aby sa nezničili enzýmy. Na jednu porciu asi 1 malú lyžičku. Obsahuje veľké množstvo bielkovín.

Pridajte aj petržlenovú , alebo inú vňať. Ja som na ňu zabudla 🙂

Ak vám ostane, vezmite si do termosky do práce a keď nebudete nič stíhať padne vám vhod a ešte vás aj ukľudní 🙂

Dobrú chuť  každé ráno vám prajem.